logo dion engineering ltd

За нас


Нашата компания Дион ООД се намира в град Русе и е основана през 1997 година. Основната и дейност е производството на сухи и течни продукти. Произвеждаме около 1500 тона пастьоризиран яйчен меланж и 1000 тона сух яйчен прах годишно.

Нашата дъщерна фирма ДИОН ИНЖЕНЕРИНГ ООД е основана като инженерингова компания с дейност проектиране, произодство, доставка, инсталиране и пускане на оборудване за пастьоризация и изсушаване на течни продукти в хранително-вкусовата промишленост, като яйца, мляко, натурален сок и други.

Нашето голямо предимство е, че клиентът може да дойде при нас и да види как работи нашето оборудване, като ние ще споделим с него нашият опит.


Какво е пастьоризация?


Пастьоризацията е процес, който се основава на термична обработка на продуктите, като сокове, яйца, мляко и млечни продукти, за унищожаване на микроорганизми, които носят болести (патогенни) и причиняват разваляне. Топлината е смъртоносна за микроорганизмите, но всеки вид има своя собствена топлинна толерантност. Следователно продължителността на процеса на пастьоризация и съответните температури, варира с всеки продукт. Основната цел на този тип термичната обработка е да се убиват всички патогенни бактерии и да се остави приемлива концентрация на развалящи се микроорганизми, без да се намалява качеството на крайния продукт.

История на пастьоризацията?


Процесите на топлинна обработка са били широко използвани за съхранение още през 12 век. Въпреки това, едва в началото на XIX век започват по-сложни и практични експерименти. През 1810 г., парижки главен готвач на име Никола Апърт създава лесен и практичен начин за убиване на бактерии. Той пълни стъклени бутилки с разнообразни продукти и ги загрява с варена вода за продължителен период от време. Въпреки че методологията успява да убие повечето от микроорганизмите, които носят болести и причиняват разваляне, това също така намалява хранителната стойност и качеството на хранителния продукт.

По-малко агресивен метод е разработен през 1864 г. от френския химик Луи Пастьор. Той открил ,че      загряването на младо вино и бира с по-ниска температура за по-малко време ще убие вредните бактерии      без да се намалява качеството на крайния продукт. В негова чест този процес се нарича пастьоризация.      Оттогава пастьоризацията е адаптирана и доразвита, за да се отстранят патогенните микроби и да се удължи срока на годност на различните продукти, като например сокове, яйца, мляко и млечни продукти.

Необходими са били векове за откриването на пастьоризацията и да се прецени правилната температура и времето необходимо за всеки продукт. Това обаче е много прост процес, който много хора днес несъзнателно използвайте чрез кипене на прясно мляко в домовете си. Освен това много кулинарни специалисти сами пастьоризират сурови яйца. Това става чрез просто поставяне на яйцата в тенджера с вода, нагрята до 61 градуса по Целзий за 3 минути.

Днешната пастьоризация и нашите машини?


Основните предизвикателства възникват при пастьоризиране в промишлен мащаб. Най - често срещаният метод за пастьоризацията на яйца днес е чрез термична обработка с температура до 67 градуса по Целзий и време за задръжка приблизително 3.5 минути, параметри, които нашите машини предлагат. Нашите пастьоризатори могат да работят с температури от 50 до 120 градуса по Целзий, за да отговарят на изискванията за обработка на различни продукти, като мляко (до 72) и сокове (до 98). Фактори като топлинната устойчивостта на патогенните и развалящите се микроорганизми, вискозитета и наличието на твърди частици в течностите, всички имат въздействие върху необходимото време за задръжка и температура на пастьоризация. Освен това различните държави имат различни минимални изисквания за термичната обработка на всяка от течност. В зависимост от това дали се интересувате от пастьоризиране на яйца, мляко или сок, използваме различни топлообменници, за да отговарят на тези разпоредби и да запазят качеството на крайния продукт. Те не са само някои от най-компактните и достъпни на пазара, но също така са предназначени да намалят разходи като електричество, почистване, вода, труд и поддръжка.

Загряването и охлаждането на течността изисква много енергия и е най-големия оперативен разход който модерните пастьоризаторите имат. Освен това продължителното загряване на яйца, мляко и сокове оказва отрицателно въздействие върху хранителна стойност и вкус. Ето защо нашите машини са проектирани да оптимизират топлинните процеси в за да има висококачествен пастьоризиран продукт и да се намалят максимално оперативните разходи.

Начинът, по който функционират нашите машини, е ясен и лесен за разбиране. По същество материалът навлиза в пастьоризатора, преминава през няколко етапа на термична обработка (първо се загрява постепенно и след това постепенно се охлажда) и излиза от машината. Когато течността влезе за първи път в пастьоризатора отива в резервоар за приемане. Нашите помпи осигуряват налягане между 2-4 бара, което води до непрекъснат поток в пастьоризатора. В първия етап на термичната обработка в пастьоризатора течността тече в рекуператора, за да се загрее. Там той използва остатъчна топлина от преди това пастьоризирана течност. Чрез пренос на топлина с пластинчати топлообменници, студената течност се загрява до 55 градуса по Целзий, а горещата се охлажда до 25. В следващия етап роторния нагревател допълнително я загрява до достигане на желаната температура от 67 градуса. Освен това предотвратява отделянето на мазнини от останалите вещества на яйцето. В третия етап течността тече през задържащите тръби, където задържа температурата си. Скоростта на потока и дължината на тръбите се изчисляват така, че на течността да отнема 3,5 минути (желаното време за задържане), за да премине през тях. Четвъртият етап се състои от това материала, да премине през рекуператора, за да се охлади, но по различен път от предишния. Той понижава температурата си, като прехвърля своята отпадна топлина към вливащата се непастьоризирана течност. След това излиза от рекуператора и веднага влиза в охладителната секция, където протича същия топлообменен процес, но този път с охлаждащ агент. Това охлаждащо средство е течност, която има температура от -2 градуса по Целзий. Тя циркулира непрекъснато между охлаждащата секция и друга машина наречена чилър, която се намира външно от пастьоризатора. Накрая, след като се охлади до 4 градуса, течността е пастьоризирана и готова за опаковане.

Много пастьоризатори изискват водни или парни котли, като основен източник на топлина и хомогенизатори, които разпределят мастните глобули равномерно в течността. Нашите машини вместо това използват роторен нагревател, който прецизно загрява течността до желаната температура. Този тип термична обработка се нарича "shock heating". Роторния нагревател също осигурява внимателно хомогенизиране на течността, което предотвратява разделянето на течността и не уврежда протеиновите молекули. В резултат на това, качеството на крайния продукт също се запазва. Имаме по-подробно обяснение за това, как този ротор работи тук.

Както хомогенизаторът, така и котлите са скъпо оборудване, което трудно може да се интегрира в линия за обработка. Те също изискват редовно почистване и не са енергийно ефективни, което ще увеличи оперативните разходи за производството. Нашият ротор позволява постоянна обработка за 9 часа без почистване, за разлика от конвенционалните пастьоризатори. Освен това проектираме нашите машини, за да оптимизираме производствения процес колкото е възможно повече. Ето защо ние също предлагаме пастьоризатори, които са напълно автоматизирани, с интегрирани машини за пълнене, системи за почистване (CIP) и надеждна и лесна за ползване електроника.

Други често използвани методи за пастьоризация са UHT (ултра-топлинна обработка) и HTST (висока температура, кратко време). Въпреки това, UHT и HTST са неприложими за яйца и се използват главно в други продукти като мляко и сокове. Те обикновено могат да се видят в магазини в контейнери Tetra Pack. Течността се нагрява до по-висока температура от стандартната пастьоризация. Този метод обаче изисква по-скъпи машини. Освен това е сложно да се почиства и трябва да го правите по-често. Има по-малко търсене на получения продукт, поради промените в вкуса и загубата на хранителни стойности от тази по-агресивна топлинна обработка.

Нашите напълно автоматизирани машини са предназначени за непрекъсната пастьоризация на един вид течност. Освен това, подобно на монтажна линия, всички етапи на пастьоризацията могат да функционират едновременно. Това е най-финансово ефективният начин на производство. Той е много енергийно ефективен и изисква по-малко специализиран труд.

Съществува алтернативен метод, наречен партидно производство. То е проектирано да произведе напълно определено количество пастьоризирана течност за дадено време, преди да започне обработката на следващата не пастьоризирана партида. Обикновено този тип производство се изпълнява от компании, които искат да произвеждат няколко вида продукти с една производствена линия, например, пастьоризират 300 литра яйчен белтък и след това - 300 литра мляко. Въпреки че партидното производство изисква по-малък капитал инвестиции за машини, оперативните разходи стават много по-високи. Не само процесът на производство е много неефективен, но и изисква повече специализиран труд, продължително почистване между партидите и качеството на крайния продукт е лошо.

Защо ние?


За разлика от нашите конкуренти, ние започнахме като производствена компания, произвеждаща яйчен прах и пастьоризиран яйчен меланж. Използваме машините, които предлагаме от 1997 г. насам и до днес ние сме лидери на българския пазар за яйчни продукти. Когато основахме ДИОН ИНЖЕНЕРИНГ, ние прехвърлихме всички основни познания, които сме получили чрез дългогодишен опит. Независимо дали сте установен или нов бизнес, имаме машини с различни цени и производствен капацитет, който да отговаря на вашите нужди.

Разбираме, че конструирането на линия за обработка на яйца обикновено изисква скъпа инвестиция. Затова ние предлагаме най-доброто качество за вашите пари. С нашите машини не се изисква да закупувате част от скъпото обурудване, което изискват конкурентни продукти. В допълнение, ние се стремим да осигуряваме най-енергийно ефективните пастьоризатори на пазара и предлагаме 3-годишна гаранция.

В ДИОН ООД., компанията-майка на ДИОН ИНЖЕНЕРИНГ, имаме над 20 години опит в производството, които с радост ще споделяме с Вас. По Ваша преценка ще Ви предоставим обиколка на нашите съоръжения, ще обясним подробно как работят машините и ще отговорим на всички останали въпроси, които може да имате.